home discussie recensies lezingen   links de Italiaanse revolutie    
nrc.nl prometheus

De Italiaanse revolutie

voorwoord (1996) flaptekst inhoudsopgave

Hieronder vindt u de volledige tekst van mijn boek 'De Italiaanse revolutie', verschenen in 1994 en 1996 (herziene druk). Omdat veel eruit nog steeds van kracht is, heb ik besloten de tekst op deze manier beschikbaar te stellen. Zie 'Het land van de krul' voor een recenter beeld van Italië.

Ga naar de inhoudsopgave om de hoofdstukken te lezen. Geleidelijk aan zullen die worden toegevoegd. 

Voorwoord

 

Flaptekst

Italië is op drift geraakt. In twee jaar tijd is een regime bezweken dat een halve eeuw lang had standgehouden. Enorme netwerken van smeergeld, vriendjespolitiek en pure misdaad werden blootgelegd, terwijl het volk steeds harder ging roepen om een grote schoonmaak. De faillietverklaring van de oude garde en de onmacht van de linkse oppositie heeft een politiek vacuüm geschapen waarvan handig is geprofiteerd door mediamagnaat Silvio Berlusconi, acht maanden premier totdat hij struikelde over zijn eigen contradicties. 
Marc Leijendekker zet de turbulente gebeurtenissen van de afgelopen jaren in een kader. Hij beschrijft de heldenverering voor officier van justitie Di Pietro, gangmaker achter de smeergeldonderzoeken, laat de dubbele moraal van de ondernemers zien en analyseert het democratisch tekort van Italië, het ontbreken van een gevoel van burgerschap. De Italiaanse revolutie neemt de lezer mee naar bloedige mafia-aanslagen, naar woedende Noorditalianen die er genoeg van hebben om met dédain te worden behandeld door hun zakenpartners in het buitenland, naar de glimlachende zakenman Berlusconi die zich verkoopt als nieuwer dan nieuw en wonderen belooft. De afgelopen jaren hebben zoveel dramatische momenten gekend dat het land één grote chaos lijkt. De Italiaanse revolutie brengt orde in deze ontwikkelingen en geeft aan waartoe ze kunnen leiden.
 

,,Leijendekker zet de zaken helder op een rij en beschrijft in meeslepende taal de roerigste periode in de Italiaanse geschiedenis sinds de Tweede Wereldoorlog'' (Het Parool) 

,,Het boek slaagt erin een objectief beeld van de situatie in Italië te geven.'' (Italiaans persbureau Ansa)

,,..een openbaring voor degenen die de Italiaanse crisis afdoen als een uit de hand gelopen kwestie van corruptie en mafia.'' (de Volkskrant)

,,Zijn verhaal leest als een trein. Met gevoel voor detail en liefde voor de Italiaanse eigenheid schildert hij wat zich heeft afgespeeld achter de schermen en ervoor.'' (Trouw) 

,,Het zeer leesbare boek van Marc Leijendekker vertelt de instorting van het oude Italië dat van corruptie aan elkaar hing.'' (Vrij Nederland) 

 

 

Inhoudsopgave

De instorting van het palazzo
Pollo alla socialista
De nomenklatoera
De barbaren uit het noorden
Di Pietro, laat ons dromen
Vergogna
Così fan tutti
De biecht van de ondernemers
De Palermitaanse lente
Bommen tegen de revolutie
La mamma dc
De factor k
Het protest van het zuiden
Silvio, verlicht ons
Conclusie
Korte chronologie

 

 

 

Deze website is gemaakt door Marc Leijendekker
teksten © 2007 en 1994-1996